Zuid-Afrika – Kaapstad

Kaapstad. In Nederland kon ik me zo weinig voorstellen bij deze stad. Het leek me vooral groot en gevaarlijk. Het blijkt inderdaad een grote stad met enorme uitersten. Van rijke wijken met de meest prachtige huizen tot grote armoede, sloppenwijken (‘townships’) en mensen die voor ons neus uit de prullenbak eten. We verblijven een week in Kaapstad waarbij we een aantal indrukwekkende ontdekkingen doen….

Het appartement

Het appartementje waar we in Kaapstad verblijven is geheel in mijn stijl: licht, kleurrijk en overal VW busjes aan de muur. Vanaf ons balkon kijk ik naar de oceaan die ieder moment van de dag aantrekt als een magneet. Hoge golven, bijzondere luchten, mensen die voorbij wandelen en surfers in de zee. We ‘wonen’ hier aan Bloubergstrand, een langgestrekte laan aan het strand en de oceaan.

appartement Kaapstad Bloubergstrand 2015-10-21 12.34.49      zonsondergan Kaapstad

Tips Kaapstad

Ondanks dat ik van te voren dacht dat het hier gevaarlijk was, voel ik me veilig in deze stad. En vertrouwd. In de bus helpen de locals ons met uitleg over hoe alles werkt. Ze knipogen en kletsen tegen de kids. Heerlijk. Kaapstad heeft ons hart gestolen. We zouden 5 dagen blijven, maar gooien de planning om en boeken nog 2 dagen bij.

Dit zijn onze hoogtepunten en tips voor een bezoek aan Kaapstad:

Robbeneiland

Als je in Kaapstad bent, is dit een plek die je zéker niet moet overslaan. De plek waar Nelson Mandela, en vele anderen, jarenlang gevangen zijn gehouden, omdat ze streden voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Deze historische plek maakte diepe indruk: lees hier meer over mijn ervaring op dit eiland.

Robbenisland Robbeneiland

Kirstenbosch Botanical Garden

Het was op een ietwat bewolkte dag dat we besloten om naar dit  park te gaan. Een spontane beslissing want eigenlijk stond de Old Biscuit Mill (aanrader!) op het programma, maar is op zondag gesloten. Kirstenbosch; een park met duizenden verschillende planten- en bloemensoorten dat zijn weerga niet kent. Enorme grasvelden die smeken om met een picknickmand en een fles rosé neer te ploffen. Geheime paadjes die verkend willen worden.

We namen de Canopy tour en werden via een enorm hoge hangbrug over de toppen van het Afrikaanse flora en fauna geleid – het leek ergens wel op het Boomkroonpad in Nederland. Prachtige vergezichten op Kaapstad en de bergen. Kirstenbosch is een must als je van natuur houdt, een dag alle rust wil topsnuiven die Kaapstad ook te bieden heeft of gewoon even wilt ‘zijn’.

2015-10-25 15.35.48 Kirstenbosch

2015-10-25 15.54.54 2015-10-25 16.03.33

Waterfront

Het bekendste stuk centrum van Kaapstad: Waterfront. Heerlijk om op je gemakje doorheen te slenteren. Kleine winkeltjes, straatmuzikanten, een reuzenrad, chique (vis)restaurants en vertrekpunt van vele excursies, zoals de boottocht naar Robben Eiland.

Waterfront Kaapstad

Kalkbay en pinguïns bij Boulders Beach

Natuurlijk kunnen we de kids een ritje naar de pinguïns niet onthouden. Het is een uurtje rijden vanuit Kaapstad en leidt ons langs een prachtige weg langs de kust. We besluiten bij Kalk Bay even de benen te strekken, geld te pinnen en stuiten bij toeval op een mooie ouderwetse speeltuin. Playtime!

speeltuin Kalkbay

Na het spelen wandelen we door het dorpje. Ik kijk m’n ogen uit en m’n hart maakt een sprongetje. Wat een te gek dorpje! Echt een hippy place met kleine winkeltjes, mooie kleuren overal, gezelligheid en hippe restaurantjes. Hoe klein dit dorpje ook is, het heeft een geweldige ambiance.

We rijden door naar Boulders beach waar de kids geen genoeg kunnen krijgen van de vele pinguïns (rond de 2800 in totaal!).

Kalkbay           lunch Kalkbay

Boulders Beach       2015-10-24 13.35.58

Eten in Kaapstad

Over het eten in Kaapstad kan ik kort zijn. Dit hebben we niet geproefd. Op sushi na bij Waterfront wat trouwens uitzonderlijk lekker en vers was. Ons verblijf begon met een pan hutspot en we hebben het bij hollandsche pot gehouden de rest van de week. Op een lange reis als deze moet er gewoon gekookt worden.

sushi Kaapstad

Hardlopen

Als je van hardlopen houdt is Kaapstad echt the bomb! Vooral op het stuk waar wij verblijven, Bloubergstrand is het ‘s ochtends een gezellige boel met hardlopers, skaters en wandelaars. Ook als vrouw kun je hier ook prima alleen hardlopen.

hardlopen kaapstad     hardlopen

Kaapstad: to go or not to go?

Als je van geschiedenis, cultuur, vriendelijke mensen, kunst, waanzinnige natuur of van (kite) surfen houdt, dan is Kaapstad definitely the place to be. met kids super goed te doen, erg kindvriendelijk en genoeg leuke dingen om met ze te beleven. Maar ook met z’n tweeën méér dan de moeite waard en een zeer romantische plek. Bovendien is Kaapstad de perfecte start van de Garden Route. Een route die je langs de mooiste natuurplekjes in deze regio leidt.

2015-10-26 09.16.23-2 2015-10-24 11.51.40

2015-10-21 16.51.07

Scroll naar top