Een onverwacht retourtje NL


Het is 20.10 uur. Ik loop in het donker door een smal straatje ergens in Hong Kong. Het is een drukte van belang, mensen die een hapje gaan eten of een dansclub bezoeken. Het is de rosse buurt van Wan Chai. De neonverlichting flikkert in mijn gezicht. Met versnelde pas loop ik naar de bushalte. Mijn koffer hobbelt achter me aan, een zware rugzak op mijn rug. Ik ben onderweg naar Nederland. Arnold, Romijn en Floortje blijven achter in deze immens grote stad…

Nieuws van het thuisfront

Het was 00.20 uur lokale tijd in Johannesburg toen mijn vader ons via facetime wakker belde. “Oma is overleden”. Bam. Ondanks haar enorm hoge leeftijd, 96 jaar, heel plotseling. Mijn oma leek een onsterfelijke vrouw. Een sterke vrouw met een enorm scherp geheugen en een sterke wil om te leven. Toch gaf haar hart het op.

En nu?

Onze vlucht naar Hong Kong staat de volgende ochtend gepland. Dus veel tijd om na te denken is er niet. We besluiten in elk geval deze vlucht van 12 uur nog samen te maken. Vanuit daar is het plan dat ik naar Amsterdam vlieg en Arnold na een aantal dagen naar Bali. Na 6 weken 24 uur bij elkaar zijn, worden we uit elkaar getrokken. Onze reisbubbel is acuut geknapt.

cultuur shock

In Hong Kong zijn we nog 2 dagen samen. Een cultuur shock. Ontelbaar veel wolkenkrabbers, mensen, drukte en een piepklein appartementje. ‘Appartementje’ is een groot woord. Het zijn drie ienieminie kamertjes met een bankje, een keukentje met 1 kookpitje en een kamertje met twee stapelbedden. Voor Hong Kong begrippen groot!

Hong Kong: busy, busy

De naam Hong Kong betekent ‘geurige haven’. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen als we met de bus langs de enorme haven rijden. Het bestaat uit 236 eilanden (!) en grenst aan de Zuid-Chinese Zee. Er wonen maar liefst 7,1 miljoen mensen in deze stad! Het totale oppervlakte is 1.104 km2 wat dus inhoudt dat er onwijs veel mensen op een heel klein oppervlakte wonen.

Wan Chai en Kowloon

In de 2 dagen die we samen zijn verkennen we ‘Wan Chai’, het gedeelte waar wij verblijven op Hong Kong Island, we bezoeken een klein tempeltje en genieten van local food bij ‘Hay, Hay’ een heerlijk eettentje bij ons om de hoek. Ook laten we ons met de bus en vervolgens per boot vervoeren naar Kowloon, een ander district in deze enorme stad. Samen met Hong Kong Island is Kowloon goed voor 47% van het totale bevolkingsaantal van Hongkong! We lopen hier onder andere door de luxe winkelstraat met enorme winkels van Prada, Dolce Gabbana, Armani. We kijken onze ogen uit!

Afscheid en terugreis

Na 2 dagen is het tijd om afscheid te nemen. Het voelt vreselijk en zo onwerkelijk om ze achter te laten. Maar ik heb een missie: er voor mijn ouders zijn. Samen met ons gezin, familie en vrienden afscheid nemen van het leven van mijn oma. Van de goede dingen en ook de nare. De terugreis van 28 uur is geen pretje. Al levert het me wel 2 heel bijzondere gesprekken op met een Nederlandse in de bus en een Nederlandse op het vliegveld. Twee toevallige ontmoetingen waarin we praten over het leven, dromen, afscheid nemen en weer doorgaan.

hoop, geloof en liefde

Het wordt een week vol emoties, diepgaande gesprekken. Gesprekken over het leven. De impact van opvoeding, opkomen voor jezelf, loslaten, verantwoordelijk nemen, respect, loyaliteit en vergeving. Tranen worden afgewisseld met een glimlach, een knuffel of een alleszeggende blik. Gelukkig heeft Arnold de vlucht naar Bali van 5 uur goed doorstaan met de kids. Ik ontvang de mooiste foto’s en de liefste filmpjes. Deze week voelt als een rollercoaster waarin de vele emoties, een jetlag en een verloren gevoel me uit het veld willen slaan. Maar het is wat het is.

Ik geloof dat het nu tijd is om terug te keren. Naar mijn reisbubbel. Mijn lieve, dappere man. Mijn vrolijke, ontwapenende kindertjes. Mijn thuis. We pakken de draad weer op. Bali, here I come!

Binnenkort meer foto’s van Hong Kong en Zuid-Afrika!

Scroll naar top